Uudised
Vaheta seemet iga kolme aasta tagant

Vaheta seemet iga kolme aasta tagant
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Seemne uuendamine teatud perioodi järel annab ettevõtjale parema konkurentsieelise. MTÜ Eesti Seemneliit seisab selle eest, et põllumajandusettevõtjatel oleks võimalus saada uusimaid sorte ning samuti toetab nõu ja jõuga seemnekasvatajaid.

Sel aastal Turuarendustoetuse raames sai teoks projekt, mis kannab endas sõnumit “vaheta seemet iga kolme aasta tagant”. Sõnum sai valitud lihtne ja on suunatud tootjatelt tootjatele, et juhtida tähelepanu ettevõtluse ühele olulisemale sisendile.

Vaheta seemet iga kolme aasta tagant
Foto: Seemneliit

 

Hajuta riske. Oma tarbeks kasvatatud seemnega võtab tootja enda kanda mitmeid riske, ka seda tuleb sorteerida ning eraldi pakendada. Lisaks pakendamiskulude kokkuhoiule võib märgatava eelise anda kokkuhoid puhtimispreparaatidelt. Kõrgema seemnepaljunduse puhul võib kindel olla, et taim on haiguskindlam ning sordil on kõrgem saagipotensiaal. Haiguseid on eelnevalt kontrollitud nii laboris kui ka põllul. Kõik seemnepõllud läbivad põldtunnustamise protsessi ekspertide pilgu läbi.

Vaheta seemet iga kolme aasta tagant
Foto: Seemneliit

 

Sordiaretus on pidev protsess. Turule tulevad uued sordid on seisukindlamad, haiguskindlamad ja parema saagikusega. Pikaaegselt ise sorti paljundades võivad tekkida probleemid liigipuhtuse säilitamisega. Aastatega lisanduvad erinevad seemnest raskesti eraldatavad lisandid. Tuulekaera puhul tasub panustada seemne uuendusse, vaid nii saab olla kindel, et ise seda ei levita.

Vaheta seemet iga kolme aasta tagant
Foto: Seemneliit

 

Kvaliteetne seeme on saagi alus. Selle järgi saab paremini planeerida kogu protsessi. Sertifitseeritud seemet ostes saab tootja külvamiseks olulise informatsiooni partii kohta: idanevuse, puhtuse, 1000 seemne massi. Sellest lähtuvalt saab kokku hoida külvatavalt seemnekoguselt.

Uus seeme toob ettevõttesse uue kvaliteedi ning aitab paremini taimekasvatusega seotud riske hinnata.

Christel Mölder
tegevjuht
Eesti Seemneliit

 

TASUB TEADA

Seemneliidu kodulehelt leiad kalkulaatori, millega on mugav kiirelt külvinormi arvutada.
Kalkulaator asub SIIN.

 

http://www.pollumajandus.ee/uudised/2016/09/13/vaheta-seemet-iga-kolme-aasta-tagant